Szóljon hozzá a Fővárosi Önkormányzat új hajléktalanügyi stratégiájához!

​​A Fővárosi Közgyűlés 1999-ben, 2008-ban és 2011-ben - tehát utoljára több mint 10 évvel ezelőtt - fogadott el olyan programadó dokumentumot, amely áttekintést nyújtott a hajléktalansághoz kapcsolódó szociális ellátórendszer működéséről és hiányosságairól, továbbá meghatározta a hajléktalanság kezeléséhez szükséges közpolitikai válaszok fejlesztésének a kívánatos irányát.

Karácsony Gergely az Otthon, mindenkinek stratégia bemutatóján

Az utolsó fővárosi hajléktalanügyi stratégiai dokumentum elfogadása óta eltelt bő tíz évben jelentős változások történtek a hajléktalanság kiterjedésében, a hajléktalan emberek demográfiai összetételében, valamint azokban a társadalompolitikai, munkaerőpiaci és lakáspiaci peremfeltételekben is, amelyek alapvető hatással vannak a hajléktalanná válás veszélyére és a hajléktalanságból való kilépés lehetőségeire. Mindeközben a magyarországi és nemzetközi szakmai javaslatokban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak azok a megközelítések, amelyek a megfizethető lakhatás biztosításának az elsődlegességét hangsúlyozzák a hajléktalanság problémájának a társadalmi kezelésével kapcsolatban.

Minderre tekintettel idén februárban a Főpolgármesteri Hivatal munkatársai elkezdték egy új hajléktalanügyi stratégia előkészítését.

Az elmúlt hónapokban sor került a hazai és nemzetközi ajánlások áttekintésére, a budapesti hajléktalansággal, valamint a hajléktalan emberek és otthontalan családok ellátásával kapcsolatos statisztikai adatok összegyűjtésére és értékelésére. A stratégiaalkotás előkészítése során kiemelt lehetőséget biztosítottunk a hajléktalanságot, otthontalanságot megtapasztalt budapestiek számára tapasztalataik, valamint javaslataik és elvárásaik megfogalmazására. Az ellátásban dolgozók meglátásainak és felvetéseinek a megismerése és megvitatása érdekében szakmai fórumokat, műhelyeket és konzultációkat szerveztünk.

Mindezek nyomán elkészült az „Otthon, mindenkinek – Fővárosi stratégia az otthontalanság és hajléktalanság csökkentéséről" című dokumentum előzetes változata, ami innen letölthető.

A Stratégia előzetes változatának közlése a szélesebb szakmai közvélemény, illetve általában a téma iránt érdeklődők tájékoztatását szolgálja a kidolgozás alatt lévő dokumentum elvi alapvetéseiről, a megalkotásának a folyamatáról, a helyzetértékelés fontosabb megállapításairól, valamint a tervezett célokról és javaslatokról.

A dokumentumban foglaltakkal kapcsolatos véleményeket, megjegyzéseket és javaslatokat az alábbi email-címre várjuk, 2022. június 13-ig: otthonmindenkinek@budapest.hu.

Előre is köszönjük mindenkinek, aki az előzetes változat véleményezésével hozzájárul a későbbiekben a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztett végleges változat összeállításához!