Átadták az Irhás-árok csapadékvíz-elvezetőjét

Befejeződtek a XI. kerületi Irhás-árok mederrendezési munkálatai a „Dél-budapesti régió vízrendezése” (KMOP-3.3.1/C-2009-0001) című uniós projekt keretében. A projektet több mint egymilliárd forinttal támogatta az Európai Unió, az Irhás-árok mederrendezésének költsége 300 millió forintot tett ki. Ebből az összegből a Törökbálinti út felett 1730 méteres szakaszon építették át a medret, bővítették a kapubehajtókat, kiváltották a közműveket. A projektzáró rendezvényen Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes mondott köszöntő beszédet.
 
A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes elmondta, a beruházásnak köszönhetően csökken a hirtelen lezúduló csapadék okozta medererózió, továbbá a közművek és az útpálya károsodása is mérséklődik. Az Irhás-árok útja közlekedésbiztonsági szempontból is megújult, csökkent a balesetveszély, biztonságossá vált a gyalogos és gépjármű közlekedés. Hordalékfogók épültek, a burkolattal ellátott földmeder csökkenti a hordalék mennyiségét is, ezáltal javul a vízminőség, csökken a feliszaposodás veszélye és az ehhez kapcsolódó bűz.
 
A főváros egyik meghatározó szerepet betöltő kisvízfolyása korábban súlyos problémákat okozott a területen élő lakosság, mintegy 700 fő számára. Érthető, hogy az itt lakók és az erre közlekedők is már régen várták az átadást, hiszen az elhanyagolt meder, az árvízveszély és a sok lerakott hulladék szinte lehetetlenné tette a természet szépségének élvezetét és az itt élők életét.